De pitch als gestructureerd hulpmiddel

Dit is een grote les om te onthouden: een pitch is geen doel an sich, maar een hulpmiddel om een ​​doel te bereiken. 

Ik ontdekte dat dit vanaf het begin een groot verschil maakt, in het uiteindelijke resultaat en in het ritme waarmee de pitch vordert.

De pitch moet een weergave zijn, of de vibe hebben, van jouw bedrijf, of idee, of product. En het zal net zo solide moeten zijn. Je kunt namelijk nog zo’n goede show op het podium neerzetten, waarbij je de controle hebt over alles wat er gebeurt en wat je zegt. Maar bij de eerste lastige vraag van je publiek kan alles als een kaartenhuis in elkaar storten. Waardoor jeje doel als nog niet bereikt..

Les nummer één zou ook kunnen worden geherformuleerd naar: geen bullshit tijdens je pitch!
Want gek genoeg hebben veel mensen (en dan vooral investeerders) daar een neusje voor.

Ik heb het veel ondernemers zien doen; dat ze zichzelf overschreeuwden tijdens een pitch. Door namen te noemen van klanten, of partners waar ze mee zouden hebben gesproken, of al deal mee zouden hebben. Dit werd vervolgens ontkracht door iemand uit het publiek.
Heel pijnlijk…

Dus om dit allemaal te voorkomen, kun je beter zorgen dat je goed beslagen te ijs komt. Kortom, zorg voor een goede prep.
Bereid jezelf zo goed voor dat je jouw verhaal kort en bondig kunt vertellen en daarbij zo min mogelijk ruimte laat voor twijfel en onduidelijkheden.

Daarmee doel ik niet op het wel of niet hebben van speaker-notes, want dat is helemaal prima om bij je te hebben als jou dat helpt als ruggesteuntje.
Ik doel op onderwerpen in jouw pitch waarvan je weet dat je op glad ijs begeeft.

Onderwerpen waarover jij zelf nog twijfels hebt, kunnen een struikelblok vormen. Je gaat twijfelen aan wat je zegt, of begint met te ‘ummen’ (of een ander stopwoordje dat jouw publiek af kan leiden). Dit komt doordat je moet nadenken over wat je zegt tijdens je pitch!
Niets erger dan dat natuurlijk, want dan ben je uit je flow.

Mijn tip om te zorgen dat jij in jouw spreek flow komt en blijft, zijn de volgende twee punten:
1) Zorg dat je glad ijs in z’n geheel vermijdt.
2) Als dit echt niet anders kan, geef dan eerlijk toe dat je op het betreffende onderwerp niet sterk beslagen te ijs bent.

In dat laatste geval toon je aan eerlijk en oprecht te zijn, wat zeker niet af hoeft te doen aan de rest van jouw propositie, of kennis en kunde.
Zeg ze gewoon dat je bewust bent van het onderwerp en dat daar nog meer onderzoek naar wordt of moet worden gedaan.

In het eerste geval biedt het hebben van structuur in jouw pitch de sleutel.
Dit zal jou namelijk een hulpmiddel bieden om de gladde stukken ijs vóóraf te herkennen en erkennen en tijdens je pitch zal het jou leiden en geleiden.

Je creëert jouw pitch van te voren volgens een paar vaste punten. Om zo te komen tot een heldere en strakke pitch.
Tijdens het daadwerkelijke pitchen, zal de structuur er voor zorgen dat jeje rustig aan jouw plan kunt houden, waardoor je lekker in de presenteer flow kunt komen en blijven.

Lees meer over het creëren van jouw beste pitch in de volgende post DE BESTE STARTUP PITCH | 2. MAAK HET TASTBAAR


Categorieën: Geen categorie